Bedenker & illustraties - Marsha Man

marsha man

Schrijver - Tim Looten

Tim Looten

Ook meisjes mogen kwajongen zijn, oftewel: kwameisje. Dat is de boodschap van een nieuwe reeks prentenboeken over de avonturen van een eigenzinnig klein meisje genaamd rEBEL LUCY.

Bedenker en illustrator Marsha Man en schrijver Tim Looten willen hiermee traditionele gendernormen doorbreken.

Ongeremde doerak
Marsha vond het hoog tijd voor een tegenhanger van de vele stereotyperende meisjeskarakters in kinderverhalen en speelgoedproducten, zoals Hello Kitty, Barbie en de prinsessen van Disney. Daarom bedacht ze rEBEL LUCY. Dit meisje is geen lief en naïef poppetje, maar een ondeugende en ongeremde doerak. Tim bracht het karakter tot leven door verhalen te schrijven over haar avonturen.

Gendernormen
Kinderen groeien nu op als meisje of jongen in plaats van als mens. Aan hun biologische geslacht kleven bovendien verwachtingen over hoe zij zich zouden moeten gedragen. Ook op latere leeftijd zorgen deze gendernormen ervoor dat zowel vrouwen als mannen niet volledig zichzelf kunnen zijn. Wie niet aan deze normen voldoet, wordt immers door de maatschappij lager gewaardeerd. Daar moet een einde aan komen, vinden Marsha en Tim.

Luchtig en grappig
Hoe serieus deze boodschap ook is, de verhalen van rEBEL LUCY zijn vooral luchtig en grappig om (voor) te lezen. Bijzonder is daarnaast de volledig zwart-witte vormgeving van het kinderboek. Lezers mogen de kleuren zelf invullen, letterlijk en figuurlijk. In ‘Feestrebel’ doet Lucy haar stinkende best om zich tijdens carnaval te verkleden als iets wat helemaal bij haar past.

Benieuwd naar het ontstaan en de missie van rEBEL LUCY? Lees of rEBELuister hier.

Let’s start a rEBELUTION!