Ook meisjes mogen kwajongen zijn, oftewel: kwameisje. Dat is de boodschap van een nieuwe reeks prentenboeken over de avonturen van een eigenzinnig klein meisje genaamd rEBEL LUCY. In 2021 verscheen de eerste uitgave van ‘De kwameisjesstreken van rEBEL LUCY’ met de titel ‘Feestrebel’. Bedenker Marsha Man en schrijver Tim Looten willen hiermee traditionele gendernormen doorbreken.

Gendernormen
Kinderen groeien nu op als meisje of jongen in plaats van als mens. Aan hun biologische geslacht kleven bovendien verwachtingen over hoe zij zich zouden moeten gedragen. Ook op latere leeftijd zorgen deze gendernormen ervoor dat zowel vrouwen als mannen niet volledig zichzelf kunnen zijn. Wie niet aan deze normen voldoet, wordt immers door de maatschappij lager gewaardeerd. Daar moet een einde aan komen, vinden Marsha en Tim.

Luchtig en grappig
Hoe serieus deze boodschap ook is, de verhalen van rEBEL LUCY zijn vooral luchtig en grappig om (voor) te lezen. Bijzonder is daarnaast de volledig zwart-witte vormgeving van het kinderboek. Lezers mogen de kleuren zelf invullen, letterlijk en figuurlijk. In ‘Feestrebel’ doet Lucy haar stinkende best om zich tijdens carnaval te verkleden als iets wat helemaal bij haar past.

DEEL 1 – Feestrebel

Het is carnaval en Lucy zit vol toffe ideeën over hoe ze verkleed zal gaan. Maar dan komt opa aanzetten met verkleedkleren die totaal niet bij haar passen. Lucy laat het er niet bij zitten.

De verhalen van rEBEL LUCY zijn voor kinderen die helemaal zichzelf willen zijn.

Bestel nu hier via deze boekhandel en join the rEBELUTION!

Feestrebel inkijken? Neem een kijkje in de bibliotheek.

Voor basisscholen is er een LEF-kist met prentenboeken en lesmodules over acceptatie van verschillen. rEBEL LUCY is met haar boekje de LEF-kist in gedoken om bij te dragen aan deze belangrijke missie.

Recencies

“(...) Klein, vierkant voorleesboekje in zwart-wit dat naast voorleespret jonge kinderen vooral kennis wil laten maken met een 'kwameisje'. En met de gedachte dat ook meisjes rebels, tegendraads, eigenzinnig en grenzenopzoekend (en overschrijdend) zijn - ook al denkt en handelt de maatschappij hier nog vaak anders over. Tegengeluid en oproep voor doorbreken van gendernormen, zelfacceptatie en 'jezelf zijn'. Actueel thema waar je niet vroeg genoeg aandacht aan kunt schenken! (...)”
NBD Biblion
Nederlandse Bibliotheek Dienst
"Wat een verfrissend kinderboek. De Rotterdamse Man tekent een meisje dat niet van typische meisjesdingen houdt. Ze vindt het belangrijk dat de genderrollen worden doorbroken. Looten schrijft de teksten. Hij slaagt erin om Lucy neer te zetten als een stoer meisje door zinnen te gebruiken als: ‘Als een dolle krokodil hapt Lucy met de gaatjesmaker in de krant’ of woorden als: ‘brullen’, ‘maf’, ‘gekletter’ en ‘smijten’. Het is lekker stoer en vies en grappig."
"En daarom is het goed dat er boekjes als dit bestaan. De deur gaat hiermee hopelijk op een kier naar, hup weg met al die hokjes en beginnen leven als mens, zonder al die gekke stereotypering en bijbehorende rare vooroordelen en traditionele onzin."
“Een heerlijk eigenwijs en eigenzinnig boekje. Trap die kaders weg, lach mee en geef rEBEL LUCY een kans!”
“Het verhaaltje over rEBEL LUCY en haar carnavalsavontuur is heel leuk en bevat alles wat je zou willen. rEBEL LUCY is echt rebelgrappig.”

Dit vinden ouders en voorlezers:

“Vandaag rEBEL LUCY op repeat voorgelezen! Fiene vond de contrastrijke illustraties mega interessant en Loek vond het verhaal superleuk! En ik ook 🙂
Een hele mooie manier om het thema genderstereotypering onder de aandacht te brengen. Ik blijf me erover verbazen dat dit nog zo’n groot issue is. Het is wat mij betreft op een leuke en erg herkenbare manier uitgewerkt!” 

Astrid, moeder van Loek (3) en Fiene (8 mnd)

“Of ik het boekje vandaag nog een keer wilde voorlezen :)” – Nanja, moeder van Lucie (5,5)

“Nou rEBEL LUCY is enorm populair, ik moet het vaak voorlezen voor het slapengaan!! Ze vinden het heel grappig en daarna hebben we vaak een gesprek over welk kostuum zij zelf zouden willen hebben”. 

Jessica, moeder van 6,4 en 2 jarige

rEBEL FANS

Scroll naar boven